Zatrénoval sis loni s Freddiem?  (autor Radan Dolejš, zveřejněno 10.01.2023)

Trénovat příjem není v beachvolejbalu nic jednoduchého už jen proto, že málo kdy letí od sparingpartnera několikrát za sebou naprosto stejný míč.

Podávací dělo Freddie, které máme už několik měsíců pro všechny beachvolejbalové tréninky k dispozici, řeší právě tento problém. Stalo se neodmyslitelnou součástí beachvolejbalových tréninků v našem klubu, a to napříč věkovými, výkonnostními skupinami. Samozřejmě nezáleží ani na pohlaví hráčů, protože Freddie disponuje ovládáním na výši razance i rotace metaných míčů.

Výhody jsou nesporné, jde o velkého pomocníka pro nácvik jednotlivých herních činností, především přijmu a vybírání míče v poli. Dále dělo šetří tělo trenéra a ten tak vydrží déle na kurtu, jak v daný tréninkový den, tak věřím, že se mu prodlouží aktivní trenérská kariéra. Pro hráče je to pomocník tím, že je jeden míč rozehraný stejně jako druhý, takže má každý hráč identické podmínky pro nácvik. V neposlední řadě je to taky jistá inovace do tréninku, díky které získají hráči nový náboj a motivaci. Dělo má ve své základně ukryty velkokapacitní baterie, takže není třeba na kurt tahat kabel, který bychom museli zapojovat do elektrické sítě.

Na druhou stranu Frediie bohužel trochu trhá (odírá) míče, dále ve vlhkém a deštivém počasí přes léto ho nelze použít, protože navlhlé míče ve válcích prokluzují. A kvůli velkokapacitním bateriím je velmi těžký a zvlášť na písku je s ním nelehká manipulace, byť má v plážové variantě větší nafukovací kola.

Podávací dělo Freddie stálo klub téměř 130 000 korun, ale částkou 90 000 korun na něj přispěl ze sportovních dotací magistrát hlavního města Prahy, za což mu děkujeme.